Logga

Diverse

Artikel ur SvD 110915
Stockholm bara tvåa i musikalkampen

Ikväll är det premiär för Monty Python-föreställningen Spamalot på Oscars. Men det är inte till Stockholm som de senaste Broadway- och West End-musikalerna kommer först. Det är i Malmö det händer.

Privatteaterhösten i huvudstaden bjuder strikt räknat inte på en enda stor premiär i år. På både Göta Lejon och Maxim fortsätter vårens föreställningar, medan China och Oscars har Stockholmspremiärer av uppsättningar som redan spelats i andra svenska städer. Samtidigt har Cirkus tillfälligt byggts om från teater till showarena för Lena Philipsson respektive Henrik Schyffert och Fredrik Lindström.

Chinateaterns uppsättning av Zpanska flugan skapades som sommarteater i Kalmar förra året, och Oscarsteatern har plockat hit Spamalot från Nöjesteatern i Malmö.

Nöjesteatern har på senare år etablerat sig som landets piggaste musikalscen. Förutom Spamalot hade också High school musical svensk premiär här för några år sedan innan den flyttades till Göta Lejon i Stockholm. Och i höst har Nöjesteatern Skandinavienpremiär för Legally Blonde, som bland annat fick en Laurence Olivier Award för Bästa nya musikal i London så sent som i mars.

Hur kan en liten 634-platsersteater i Sveriges tredje största stad snuva jättarna i Stockholm på den ena nya musikalimporten efter den andra? Julius Malmström som driver Nöjesteatern menar att det handlar om att hans 40 år i nöjesbranschen skapar förtroende hos teaterförlagen, i kombination med att han ligger steget före och lyssnar på vad som är på gång.

–Det hade varit mycket enklare att göra My fair lady igen. Men det tillför ju ingen ny publik till teatrarna. Privatteatrarna har inte en krona i bidrag, vi måste själva skapa en ny publik. Sedan får det gärna vara en kombination, vi har Jan Malmsjö som professor Callahan i Legally Blonde som gör att de äldre också kommer, säger han.

Nöjesteatern har fått tillstånd att göra sina egna versioner av musikalerna, trots att det rör sig om nyskrivna verk där kravet från teaterförlagen ofta är att de ska göras exakt som originalet med alla de kostnader det innebär.

–När vi kommit överens om rättigheterna brukar det komma ett 24-sidigt avtal där jag görs helt livegen. Jag brukar ta fram rödpennan och skriva kommentarer som går ut på att jag måste få anpassa det för den teatermarknad vi har. Spamalot gick på en av Londons största teatrar, det måste bli ett annorlunda upplägg här. Jag trodde aldrig att jag skulle få igenom det.

Det ryktas att Spamalot var på gång att sättas upp för några år sedan i Stockholm, men att två tillfrågade komikerstjärnor inte trodde att den skulle gå att översätta. När musikalen nu till sist ändå når huvudstaden, via omvägen Malmö där den gick i två säsonger, är föreställningen densamma. Några av skådespelarna är dock nya, bland andra Henrik Dorsin. Han gör nu sin fjärde roll på Oscarsteatern och konstaterar att Spamalot inte riktar sig till Oscars vanliga något ålderstigna och uppklädda publik.

–Det kommer att ha jättekul de också, även om de kommer att sitta lite förbryllade i början när de ser fiskdängardansen. Det är det som är roligt, att få skita ner Oscars lite. Jag hoppas att det kan locka en publik som vanligtvis inte går hit så att man i framtiden kan spela lite "busigare" föreställningar här. Det måste finnas en återväxt, säger Henrik Dorsin.

Kim Sulocki, en av Sveriges mest erfarna musikalartister, var med i Spamalot Malmö och gör samma roll i Stockholm. Han berättar att de inte sålde särskilt många biljetter före premiären i Malmö eftersom det inte är en jättekänd musikal, Monty Python-kopplingen till trots. Först när folk varit på den och börjat prata om den rasslade det till.

–Det handlar om enorma summor och det får stora negativa konsekvenser om det går lite dåligt, och inte särskilt stora positiva konsekvenser om det går väldigt bra. Om du som producent har ett val mellan en musikal som Grease eller My fair lady som man vet är en kassako och ett nytt osäkert kort är valet ganska lätt. Nöjesteatern ska ha en stor eloge för att de vågar, säger Kim Sulocki.

Några konkreta planer på att ta Legally Blonde till Stockholm finns ännu inte. Nästa snabba Sverigeimport kan bli Broadwaymusikalen The Book of Mormon av South Park-skaparna Trey Parker, Robert Lopez och Matt Stone. Julius Malmström på Nöjesteatern har börjat sondera terrängen för verket, som i år tog storslam på New Yorks teatergala Tony Awards.

–Det lilla jag sett på Youtube roar mig. Och roar det mig måste det roa andra också, säger Julius Malmström.

Text: Tobias Brandel

Hela artikeln som pdf

Aktuella evenemang

29 september 2017–25 februari 2018
The Sound of Music
Nöjesteatern, Malmö

28 oktober 2017–4 mars 2018
The Art of the Street - Magic City
Magasin 9, Stockholm

12 januari–11 mars 2018
Shrek Musikalen
Lunds Stadsteater & Nöjesteatern, Malmö

24 januari–4 februari 2018
Svansjön – Ryska Nationalbaletten från Moskva
Riksturné i 11 svenska orter

2 februari 2018
Rhythm of the Dance
Malmö Live, Malmö

10 & 12 februari 2018
Michael Jacksons Thriller Live
Malmö Arena & Cirkus, Stockholm

11, 16 & 23 februari 2018
Helmut Lotti - Comeback tour
Stockholm, Göteborg, Malmö

13 februari 2018
Alice i Underlandet på is
Lorensbergsteatern, Göteborg

9–11 mars 2018
Shrek Musikalen
Nöjesteatern, Malmö

17–20 mars 2018
Andrew Lloyd Webber Gala
Halmstad, Malmö, Göteborg, Stockholm

23 mars 2018
Anders och Måns – Nu har vi väl trevligt?
Nöjesteatern, Malmö

6–8 april 2018
Shaolin – The Mystical Power of Shaolin Kung Fu
Malmö. Stockholm, Göteborg

7–8 april 2018
Minns du mig? - Annika Andersson och Thomas Petersson
Nöjesteatern, Malmö

26 maj 2018
Les Ballets Trockadero de Monte Carlo
Nöjesteatern, Malmö

Bokprojekt om Olympen

1972 började Julius arrangera konserter på Olympen i Lund, som under 70- och 80-talen var hjärtat i Sydsveriges musikliv. Hit kom man för att se de största artisterna – från Bob Dylan och Paul McCartney till Black Sabbath, Queen och Depeche Mode.  Nu planeras för en bok med opublicerat bildmaterial från konserterna.

– Vi har tillgång till reportagefoton från bland annat Sydsvenskan och Arbetet, berättar initiativtagaren Petter Lönegård. I arkivet finns mängder av negativ och bilder som allmänheten aldrig sett.

Boken ska kompletteras med foton ur privata samlingar – bland annat Julius eget arkiv. Målet är att ge ut en bok med hjälp av crowdfunding.

Läs mer och stöd projektet här:
www.olympen.nu
The Olympen Gigs - A Book Project

Alla arrangemang

Från tidigt 70-tal har vi genomfört hundratals arrangemang. Från Paul McCartney & Wings 1972, via Monica Zetterlund 87 till Liza Minnelli 2007. Läs mer

Callmar slott

CallmarslottPå klassisk mark i Alnarp. Det var här han föddes. Det var här i Alnarpsparken som Stefan Julius Malmström växte upp och lekte som barn. Det var här han for fram på sin trehjuling och emellanåt knackade på hos professorskan Callmar när han blev godissugen. Och det var hit – till Callmar slott – han 1999 återvände som välkänd imperiebyggare i nöjesbranschen.
Läs mer