Logga

Om Julius

Artikel ur Sydsvenskan 2011
Vi minns vårt Olympen

Stefan "Julius" Malmström om ...

... Paul McCartney
Han frågade mig i pausen om han inte kunde få bada bastu efter konserten, så jag såg till att den var varm. Jag minns att konsertbiljetterna kostade 16, 18, 21 och 23 kronor styck och jag tror att dealen var att han skulle ha 70 procent och jag 30. De sa till mig att jag skulle komma till bastun med deras pengar. När jag kom in där så sa Paul McCartney att han ville räkna så att det stämde. Jag begrep inte situationen utan stod där fullt påklädd i bastun medan Paul och Linda tog sin tid och räknade pengarna. Svetten bara rann innan Paul till slut sa: "Julius, vi bara driver med dig. Det är ok."

... Alice Cooper
Honom åkte jag själv och hämtade i Köpenhamn. Olympen var det enda stället han skulle spela på i Skandinavien, men vi hade inget tillstånd att föra in hans orm i Sverige, så vi tog vägen via Helsingör/Helsingborg för vi tänkte att det nog enklare att smuggla in en orm den vägen.

... Bette Midler
Jag ville verkligen ha henne till Olympen. Hennes production manager Chip Monk var i Sverige under en påsk och skulle egentligen vidare till Berlin men jag sa till honom att han kunde komma till Ven dit jag skulle med några Lundaspexare. Och det gjorde han. Han hade långt hår och en härlig, varm blick. Hela tiden hade han en cigarett i mungipan, så där snett. När vi började bygga upp scenen på Ven plockade Chip fram en hammare och hjälpte till och under hela föreställningen satt han under scenen och höll ihop två elkontakter. Kryddan Peterson och Anders Albien var där bland annat och Chip blev allas idol. Sen bokade han in Bette Midler och skickade ett meddelande om att i Lund skulle det inte vara något professionellt crew, utan det skulle vara hans kompisar från Ven.
När Bette Midler kom hade hon ont i halsen, så jag förberedde lite varm punsch, för det ska man dricka när man kommer till Lund. Jag sa till påkläderskan i logen att hälsa Bette Midler att hon skulle dricka punschen innan hon gick upp på scenen. Senare under dagen vill Chip introducera mig för Bette Midler och vem står framför mig när vi öppnar dörren till hennes loge om inte påkläderskan. Jag hade inte förstått att det faktiskt var Bette Midler. Men hon låtsades som ingenting.

Micke Widell minns
Paul McCartney & Wings, 12 augusti 1972. Det första jacket är alltid djupast. Efter flera år och hundratals konserter som publik, vakt och recensent stockar sig minnena från Olympen.
Roxy Music, AC/DC, B B King ? Det är som en fullmatad iPOD som förlorat sorteringsfunktionen. Men för en nervös, förväntansfull 13-åring med en kassettbandspelare modell Dux under tröjan och en tankad bänkgranne från Stockholm som skrek "Get back" genom hela konserten var debuten något alldeles speciellt. När Paul McCartney i bar överkropp tjurrusade igenom Long tall Sally visste jag att livet skulle förändras för alltid.
(Micke Widell var rockskribent
på Sydsvenskan ca 1986-93)

Lennart Persson minns
Olympens 70-tal var fantastiskt! Med allt från Alice Cooper, Roxy Music och T Rex till The Clash, Tom Petty och Motörhead. Men den konsert som fastnat i minnet var bara usel - The Faces, hösten 1974. Killarna nästintill slogs på scenen, var stupfulla och snubblade sig igenom låtarna. Ian McLagan gav sig på flygeln med hammare och publiken buade när bandet, helt logiskt, vägrade göra extranummer.
- Jag var recensent på Arbetet och hade "hajpat" konserten med utgångspunkt från ett fantastiskt framträdande i Köpenhamn kvällen innan. Och skämdes som en hund för att jag hade lockat dit folk.

Maria G Francke minns
Sent i november 1983, jag var 17 år. Var fortfarande nykär i Elvis Costellos musik och det var en stor, stor händelse att han och The Attractions skulle spela på Olympen. Jag minns fortfarande hur ölen på Pub Sparta smakade, tror att det var min första stora stark. Jag minns att konserten fick mig att gråta och att jag var alldeles svettig av trängselvärme, nervositet och lycka.
Jag minns också att jag köpte en T-tröja, den ligger numera trådsliten och hopvikt underst i T-tröjehögen. Attractions trummis Pete Thomas sålde den till mig och kommenterade min (idag) ytterst pinsamma läderslips med pianotangentsmönster med orden "den skulle Steve Nieve tycka om - vill du träffa honom?". "Nä", sa jag i fullständig panik och skyndade därifrån. Något annat hade jag inte klarat av.

Anders Mildner minns
Costello spelade på Olympen 24 november 1983. Det har gått 19 år men jag kommer fortfarande ihåg datumet. Jag gick i åttan och gick mest dit för att det var spännande att gå på konsert. Konstigt nog stog jag längst fram.
Det började bra. Helt okej. Sedan kom blåssektionen och körtjejerna in och det enda jag minns är att jag tänker aaaahahahaararaagagagagaaga - för när bra musik går över gränsen för hur bra något går att bli, har man inga ord kvar att förklara vad man känner. Jag har några bilder kvar som jag tog under konserten. Ibland plockar jag fram dem och tänker aaaahahahaararaagagagagaaga.

Roger Brinck minns
Min första konsert på Olympen var Lou Reed. På nysläppta live-plattan Rock 'n' roll animal avbildades han hårt sminkad med kortklippt hår och svarta skinnkläder. Därför blev besvikelsen stor hos denna skinntorra yngling när hans hjälte äntrade scenen iklädd blåjeans och samma röda T-shirt som personalen på Olympen bar.
Högsta volymen som kommit ur ett PA-system måste Ted Nugent hållas ansvarig för. Jag minns att man köpte souvernir-T-shirts som efter en tvätt var för små till lillsyrrans dockor. Roligast är nog dåtidens okända förband, till exempel AC/DC som värmde upp till Black Sabbath.
(Det är Roger Brincks sparade biljetter som syns
på Dygnet Runts omslag denna vecka)

Kristina Adolfsson minns
Min bästa och mest emotsedda konsert missade jag, Patti Smith 1976. Eftersom Julius var min nästan-granne och diverse manliga släktingar jobbade på Olympen fick jag ett autograferat promotionfoto som tröst där jag låg i min misär på Lunds Lasarett. "Till Aida" (?) signerat av bandet. Nästan lika bra som att ha varit där faktiskt!
Roligast var Kiss. Inte så konstigt egentligen, 2,5 meter långa kattsminkade karlar blir någonstans av sig själva extra festligt. Att jag avskyr musiken är ovidkommande.
Honnör till Julius (och alla andra konsertarrangörer) som tar på sig att smälla upp ett fönster till ett annat - större - liv.
(Kristina Adolfsson är chefredaktör på Elle)

Håkan Engström minns
Kunde jag ljuga skulle jag skriva nåt rafflande om Mott the Hoople 1974, Sparks samma år, 10cc 1975 eller Patti Smith 1976. Men, äh ? det var före min tid.
Den inföll sent 80-tal: David Lee Roth åmade sig i en boxningsring mitt på scengolvet. Yngwie Z Malmsteen släpade med sig stackars Joe Lynn Turner och såg till att han inte hördes. Magnums sångare gick magsjuk av scenen efter en kvart. Det syntes på hans vita spandexbrallor att inte heller han ljög.
Och så The Mission 1988, intervjun före konserten då fotografen bjöd en nyfiken Craig Adams på snus. Varvid nybörjaren Craig tog en stor prilla och tuggade i sig alltihop.

Sven Lindström minns
Saker man förknippar med Olympen:
Akustiken, mästerligt hanterad av framförallt de brittiska hårdrockbandens ljudmixare. Vid slutet av konserten sitter en man i hästsvans och halvsover med alla reglage i botten medan de tomma
Bishop's Finger-flaskorna rullar omkring under mixerbordet. Själv vacklar man ut med fyra sorters tinnitus efter 90 minuters attack från övertoner som studsat mellan väggarna.
"Haelsdjoukah?tee-shirts?haelsdjoukah". De luggslitna souvenirförsäljarna i Lundadiset och duggregnet utanför Olympens betongmassa kl 22.30 en tisdag efter konserten. Nyss var det magi, nu är det verklighet igen. Rockbranschen från sin minst glamorösa sida.
(Sven Lindström var rockskribent
i Sydsvenskan 1983-88)

Aktuella evenemang

1 Mars till 5 Maj 2019
Musikalen Annie 

Lorensbergsteatern, Göteborg

Premiär 3 oktober 2019
Grease
Nöjesteatern, Malmö

8 oktober 2019
Bellamy Brothers
Nöjesteatern, Malmö

1 november 2019
The Show – En hyllning till ABBA Malmö Arena

10 november 2019
Babblarna – andra musikalen
”Bibbel Babbel Bubbel”
Lunds Stadsteater

27 november 2019
Paul Potts – Christmas Dreams Tour Nöjesteatern, Malmö

24 oktober - 24 november 2019
Woodstock 50 år
Riksturné 19 svenska orter

31 januari 2020
Michael Jackson’s Thriller Live
Malmö Arena

16-18 februari 2020
Game Of Thrones – The Concert Show
Riksturné 3 svenska orter

Alla arrangemang

Från tidigt 70-tal har vi genomfört hundratals arrangemang. Från Paul McCartney & Wings 1972, via Monica Zetterlund 87 till Liza Minnelli 2007. Läs mer

Callmar slott

CallmarslottPå klassisk mark i Alnarp. Det var här han föddes. Det var här i Alnarpsparken som Stefan Julius Malmström växte upp och lekte som barn. Det var här han for fram på sin trehjuling och emellanåt knackade på hos professorskan Callmar när han blev godissugen. Och det var hit – till Callmar slott – han 1999 återvände som välkänd imperiebyggare i nöjesbranschen.
Läs mer